با باطری خالی ماشین چه کار باید کرد : یکی از دلایل اصلی و رایج استارت نزدن خودرو، باطری خالی است. این وضعیت صرفاً به این معنی نیست که باطری خودروی شما خوب نیست، بلکه به این معنی است که باطری شارژ ندارد.
دلیل تعبیه باطری در خودرو تامین برق لازم برای استارت زدن و روشن ماندن برخی از اجزای ماشین (چراغ و رادیو) هنگام خاموش بودن خودرو است. وقتی خودرو شروع به کار می کند، سیستم شارژ ( که شامل آلترناتور و تنظیم کننده ولتاژ می باشد) شارژ باطری را تامین می کند و تمام انرژی مورد نیاز وسیله نقلیه را فراهم می کند. در واقع باطری به عنوان منبع پشتیبان عمل می کند و در شرایطی که انرژی تولید شده توسط سیستم شارژ کافی نباشد، برق مازاد را تامین خواهد کرد. این اتفاق در شرایطی رخ می دهد که نیاز به انرژی الکتریکی بسیار زیاد است؛ مثلاً وقتی در شب سرد و بارانی در ترافیک گیر کرده اید. در این موقعیت، چراغ ها و برف پاک کن روشن است، بخاری روی بیشترین دما تنظیم شده است، چراغ های ترمز مدام روشن می شوند و آلترناتور آنقدر سریع نمی چرخد که برق کافی تامین شود. در چنین موقعیتی متوجه می شوید که نور چراغ ها به تدریج کم می شود اما با فشار گاز نور آنها هم بیشتر می شود. در چنین شرایطی است که یک باطری خوب و سالم می تواند همه چیز را برای شما فراهم کند.
برخی از دلایل اصلی تمام شدن شارژ باطری، که باعث فقدان برق برای روشن کردن موتور می شود، عبارتند از :
۱- روشن ماندن چراغ های جلو بعد از پارک کردن خودرو.
۲- روشن گذاشتن چراغ داخل کابین. این اشتباه بسیار رایج است زیرا اکثر خودروها خاموش شدن چراغ داخل کابین را بعد از ترک خودرو کمی به تعویق می اندازند، بنابراین راننده ها متوجه نمی شوند که چراغ را روشن گذاشته اند.
۳- پوسیدگی یا قطع شدن اتصال باطری و کابل های متصل به آن.
۴- اشکال در سوئیچ چراغ های داخل یا بیرون خودرو که باعث روشن ماندن چراغ ها می شود.
۵- اشکال در سیستم شارژ خودرو که باعث می شود سیستم شارژ نتواند شارژ باطری را مجدداً پر کند.
کهنه بودن باطری که باعث می شود باطری نتواند شارژ کامل را نگه دارد. عمر باطری های خودرو معمولاً ۳ تا ۵ سال است و بعد از این مدت حتی اگر بخوبی کار کنند هم باید تعویض شوند. باطری ها در ماه های زمستان بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. معمولاً وقتی دمای هوا به زیر صفر می رسد باطری ها علائم کهنگی و از کار افتادگی را نشان می هند.
قبل از هرچیز باید به برخی از نکات ایمنی کار با باطری آشنا شوید.
باطری خودرو نیاز به توجهات و مراقبت های ویژه ای دارد. الکترولیت (آب) داخل باطری مخلوطی از اسید سولفوریک و آب است. اسید سولفوریک خاصیت خورندگی بسیار شدیدی دارد و اگر روی پوست بپاشد باید فوراً با آب شسته شود. در صورت تماس با چشم هم باید با آب فراوان چشم تان را کاملاً بشورید و سپس به پزشک مراجعه کنید. در این مورد خاص، زمان اهمیت زیادی دارد. اگر معمولاً با باطری خودروتان کار می کنید، باید مخلوطی از آب و جوش شیرین داشته باشید و چشم تان را با آن بشورید. جوش شیرین اسید را خنثی می کند و خطرات آن را به حداقل می رساند. به یاد داشته باشید که بسیار مهم است که فوراً اینکار را انجام دهید و به هیچ وجه نباید آن را به تاخیر بیاندازید.
اسید سولفوریک به پارچه هم آسیب می زند، بنابراین بهتر است هنگام کار با باطری از لباس های کهنه استفاده کنید. همچنین توصیه می شود هنگام کار با باطری از عینک و دستکش هم استفاده کنید. باطری خودرو در هنگام شارژ شدن گاز هیدروژن منتشر می کند، بنابراین بسیار مهم است که باطری را دور از هرگونه شعله و جرقه قرار دهید.
از آنجا که باطری در حین شارژ شدن گاز نیتروژن منتشر می کند، قاب باطری را نمی توان کاملاً بسته نگه داشت. باطری های امروزی (که نیازی به نگهداری ندارند) در کناره هایشان فرورفتگی هایی دارند، گازهایی که منتشر می شوند از این تیغه ها کنار می روند. در طول این فرایند مایع متراکم می شود و دوباره به کف باطری می چکد. برای شارژ دوباره این نوع باطری ها نیاز نیست که دوباره آن را پر کنید یا به آن آب اضافه کنید.
باطری های خودرو دو سر (یا ترمینال) دارند که بالا یا کنار باطری قرار می گیرند. در باطری هایی که دو سر آنها بالای باطری قرار دارد، یکی از سرها از دیگری بزرگتر است. سر بزرگتر قطب مثبت باطری است و معمولاً با علامت + علامتگذاری می شود. سر کوچکتر هم قطب منفی است و با علامت – مشخص می شود. در باطری هایی که دو سر آنها کنار باطری قرار دارد، کابل ها به دو سر باطری پیچ شده اند. همچنین با علامت های + و – مشخص شده اند و در برخی از آنها هم از رنگ قرمز برای نمایش مثبت و رنگ سیاه برای نمایش منفی استفاده می شود.
سر منفی باطری مستقیماً به بدنه فلزی خودرو و بلوک فلزی موتور وصل می شود. سر مثبت هم عایق بندی می شود و به تمام اجزایی که نیاز به برق دارند وصل می شود. سر مثبت باطری هیچگاه نباید با بدنه تماس پیدا کند و شما هم نباید باعث ایجاد اتصال های کوتاه بشوید.
وقتی باطری خالی می شود، چکار کنیم؟
اولین کاری که باید کرد، بررسی اتصالات باطری است. قبل از اینکه به باطری و اجزای اطراف آن دست بزنید، یک جفت دستکش قدیمی پیدا کنید. البته لمس سر باطری با دست شما را دچار شوک نمی کند زیرا جریان باطری تنها ۱۲ تا ۱۴ ولت است.
با این حال اگر سر باطری را با یک شی فلزی لمس کنید و آن شی با هرکدام از قسمت های فلزی خودرو تماس پیدا کند، یک جرقه شدید ایجاد می شود که می تواند موجب آسیب دیدن خودتان یا مشتعل کردن گاز هیدروژن و انفجار شود. به همین خاطر اگر قصد دارید اینکار را خودتان انجام دهید باید توانایی اینکار را داشته باشید و تمام نکات ایمنی را رعایت کنید. درغیراین صورت بهتر است از یک متخصص کمک بخواهید.
اگر قصد دارید خودتان اینکار را انجام دهید می توانید از روش های زیر استفاده کنید.
بعد از رعایت نکات ایمنی، دو سر باطری را بکشید تا مطمئن شوید اتصالات باطری ایراد ندارد. اینکار را با فشار زیاد انجام ندهید تا باطری آسیب نبیند. اگر متوجه شدید که سر باطری شل شده است با کمی جابجا کردن آن می توانید اتصال کافی برای استارت خوردن ماشین را فراهم کنید.
اگر بازهم نتوانستید استارت بزنید یا باید جامپ استارت (روشن کردن ماشینی که باطری آن خراب است از راه وصل کردن باطری ماشین دیگر به آن) کنید یا باطری را با استفاده از یک منبع خارجی دوباره شارژ کنید.
جامپ استارت کردن:
چندین روش مختلف برای راه انداختن یا جامپ استارت کردن یک ماشین با باطری خالی وجود دارد. می توانید از جعبه تقویت کننده باطری استفاده کنید که در فروشگاه های قطعات خودرو در دسترس است.
راه دیگر این است که از یک خودروی دیگر استفاده کنید و باطری آن خودرو را با کابل های جامپر به باطری خالی خودتان وصل کنید. وقتی می خواهید ماشین تان را با استفاده از یک باتری ماشین دیگری راه بیاندازید حتماً باید از کابل های با کیفیت استفاده کنید. استفاده از کابل های ارزان و نازک نمی گذارد آمپراژ کافی از آن عبور کند. علاوه براین، ممکن است در حین استفاده به شدت شکننده و داغ شوند که این امر می تواند باعث سوختگی و در موارد نادر آتش سوزی شود.
در هر دو سر یکی از سیم های کابل های تقویت کننده یک انبر سیاه قرار دارد و یک انبر رنگی هم (معمولاً قرمز یا زرد) در هر سر کابل دیگر قرار دارد. وقتی گیره های کابل را به یک باطری وصل می کنید، باید دقت کنید که گیره مثبت (رنگی) را به سر مثبت و گیره سیاه را به سر منفی وصل کنید.
برای استفاده از باطری یک خودروی دیگر برای راه انداختن ماشین، مراحل زیر را دنبال کنید :
۱- جلوی ماشین را تا جاییکه می توانید به جلوی خودرویی که استارت نمی زند، نزدیک کنید. مطمئن شوید که خودروها به هم نچسبیده اند.
۲- هر دو ماشین را خاموش کنید و کاپوت را باز کنید.
۳- از یک عینک مناسب برای محافظت چشم هایتان استفاده کنید.
۴- گیره های مثبت (رنگی) کابل را به سر مثبت هر دو باطری وصل کنید.
۵- مطمئن شوید که سر مثبت دو باطری را با دو طرف مشابه کابل به هم وصل کرده اید (گیره دو سر کابل باید همرنگ باشند).
۶- سپس گیره منفی (سیاه) را به سر منفی باتری پر وصل کنید (در این مرحله نباید جرقه ای مشاهده کنید).
نکته: هنگام جامپ استارت کردن، راهنمای سازنده هر دو خودرو را بررسی کنید. در برخی از خودروها، سازنده تحت هیچ شرایطی جامپ استارت را توصیه نمی کند. در برخی از خودروها هم باید مراحل خاصی را قبل از جامپ استارت انجام داد؛ مثل جداکردن یک فیوز خاص قبل از شروع کار. بی توجهی به راهنمایی های سازنده خودرو ممکن است به قطعات خودرو آسیب جدی برساند. اگر روش جامپ استارت کردن در هرکدام از دو خودرو با مراحل زیر فرق داشت، باید از راهنمای سازنده استفاده کنید.
این مرحله مهم است :
۱- نباید گیره باقی مانده را به باطری خودرویی که روشن نمی شود وصل کنید.
۲- در خودروی خراب جایی دور از باطری را پیدا کنید که گیره منفی دیگر را به آن وصل کنید، روی بلوک موتور یا یک پایه فلزی که مستقیماً به موتور وصل شده است. احتمالاً در این مرحله یک جرقه ایجاد می شود. اما اگر جرقه بزرگ بود یا چیزی را خوب وصل نکرده اید یا باطری ایراد دارد که در این صورت تا قبل از تعویض باطری نمی توانید جامپ استارت کنید.
۳- بعد از اینکه کابل ها را وصل کردید، باید سعی کنید با ماشین خراب استارت بزنید. اگر تنها ایراد خودروی شما خالی بودن باطری باشد، خودرو باید بلافاصله روشن شود.
۴- اگر هنوز نمی توانید درست استارت بزنید، ابتدا کابل منفی را از ماشین خراب جدا کنید و سپس مطمئن شوید که سایر گیره های کابل به خوبی وصل شده اند. حالا دوباره گیره منفی را به بلوک موتور ماشین خراب وصل کنید و دوباره استارت بزنید.
۵- اگر کابل ها شروع به داغ شدن کردند، بلافاصله آنها را جدا کنید؛ کابلی که انتخاب کرده اید برای اینکار مناسب نیست.
۶- وقتی ماشین خراب روشن شد، اول کابل منفی را از بلوک موتور ماشین خراب جدا کنید و بعد کابل منفی را از ماشین دیگر جدا کنید.
۷- در آخر هم کابل مثبت را از هر دو ماشین جدا کنید و کاپوت را ببندید.
۸- اگر مطمئن هستید که باطری خودرو در اثر فراموشکاری خالی نشده با یک مکانیک مشورت کنید تا ایراد باطری مشخص شود.
۱- در صورتی که به مدت زیادی از خودرو استفاده نمی کنید باطری را از روی خودرو باز کنید.
۲- از شارژ کردن اضافی باطری خودرو بپرهیزید.
۳- از تمیز بودن قطب های مثب و منفی باطری خودروی خود اطمینان حاصل کنید.
۴- به دلیل اینکه طول عمر باطری ماشین در سرمای زیاد کاهش می یابد، همواره خودروی خود را در فصل سرما در مکان های گرم پارک کنید.
۵- برای سرویس کامل قطبین باطری و رفع سولفاته از محلول جوش شیرین برای شستشوی آنها استفاده کنید و پس از تمیز کردن سطح آن، از مقدار کمی گریس یا وازلین برای جلوگیری از خوردگی استفاده کنید. این عمل معمولا هر دو ماه یکبار باید انجام گیرد.
۶- از جا به جایی زیاد باطری پرهیز کنید و در هنگام پر کردن خانه ها از آب اسید مراقب باشید زیرا ریختن آب اسید بر روی بدنه خودرو باعث پوسیدگی آن میشود.
۷- برای جا زدن بست ها از آچار استفاده کنید و هرگز با ضربه زدن سعی نکنید که بست ها را به جای خودشان بزنید.
۸- بررسی ارتفاع سطح مایع الکترولیت را (به استثنای باطریهایی که نیاز به سرویس و نگهداری ندارند) در مناطق گرمسیر یا فصل تابستان ۲ هفته یکبار و در مناطق سردسیر یا فصل زمستان ماهی یکبار بررسی نمائید.
۹- سطح الکترولیت نباید پر و یا خالی باشد (حدود ۱۰ میلی لیتر روی سطح صفحات کافی است)
۱۰- در باطریهایی که دارای پوسته نیمه شفاف هستند سطح آب باطری را می توان از بیرون مورد بررسی قرار داد.
در سایر باطری ها که پوسته شفاف ندارند برای این کار باید درپوش خانه های باطری را از روی آن باز نموده و سطح آب باطری در هر یک از خانه ها باید تا ارتفاع پائین حلقه شکاف دار داخلی یا ارتفاع علامت بر روی پوسته باطری درنظر گرفته شود.
در صورتی که میزان آب باطری در سلول ها یا همان خانه های باطری زیاد باشد ممکن است شارژ باطری سبب پاشیدن آن به زیر درب موتور شده و خسارات جدی را به رنگ باعث شود.
۱- در صورت پایین بودن سطح مایع ،فقط آب مقطر به آن اضافه نمائید.
۲- از اضافه کردن مواد شیمیایی یا قرص به داخل باطری خودداری کنید.
۳- خانه های باطری کاملا جدا از هم ساخته شده اند، لذا بررسی ارتفاع سطح آب باطری در هر یک از آنها باید بطور جداگانه صورت گیرد. در هنگام برودت زیاد هوا بهتر است پس از اضافه نمودن آب مقطر به باطری، مسافت مناسبی را با خودرو طی کرد تا بدین وسیله آب با آب باطری مخلوط شده و از انجماد آن جلوگیری شود.
۴- سوراخ درپوش باطری را بررسی کنید تا روزنه آن باز باشد.
۵- از وارد کردن ضربه به باطری یا سرباطری ها جدا بپرهیزید.
۶- شارژ با آمپر بالا و گرفتن جریان زیاد مثلا استارت زدن طولانی عمر باطری را کاهش می دهد.
۷- قطب های باطری را به هم اتصال ندهید این کار موجب ترکیدن باطری یا صدمه به آن می شود.
۸- زیر باطری یک تیوب یا کائوچو قرار دهید و بست های آن را محکم کنید چون ضربه های وارده باعث خرابی باطری می شود.
۸- در هنگام باز کردن باطری از روی خودرو ابتدا کابل منفی و بعد مثبت را جدا کنید.
۹- در هنگام بستن باطری بر روی خودرو ابتدا کابل مثبت و بعد منفی را ببندید.
۱۰- خوردگی قطبین باطری (محل های اتصال بست هایی که به موتور و اجزا می روند) که ناشی از عدم تمیز کردن و شستن به موقع است.
۱۱- سرباطری منفی را خیلی سفت نکنید تا در صورت لزوم و اضطرار بتوان آن را جدا نمود.
۱۲- در صورتی که میزان آب باطری موجود درون محفظه در دوره های زمانی کوتاه بخار شود و سطح آب باطری کاهش یابد؛ احتمالا آفتامات دینام خراب می باشد و در صورت عدم توجه کافی خرابی زودهنگام باطری را سبب می شود.
۱۳- از نزدیک کردن هرگونه شعله و یا جرقه به سلولهای باطری با درب باز خودداری کنید.
۱۴- این عمل می تواند عواقب خطرناکی از جمله انفجار و آتش سوزی در پی داشته باشد.
۱۵- در هنگام جوشکاری بر روی خودرو موتور را خاموش کرده و اتصالات باطری را از قطبین آن جدا کنید.
از تماس پوست و لباس با آب باطری اجتناب کنید.
۱۶- باطری هایی که تاکنون شارژ نشده اند و مایع الکترولیت درون آنها ریخته نشده است امکان انبار کردن و نگهداری برای مدت طولانی را دارند.
۱۷- باطری های اتمی موجود در بازار بسته به تناسب و میزان آمپر نیازی به نگهداری و کنترل خاصی از نظر سطح مایع الکترولیت نداشته و می توان سلامت باطری را از طریق یک چشمی تعبیه شده بر روی باطری کنترل کنید. بعنوان مثال زمانی که چشمی سبز رنگ است باطری شارژ می باشد؛ اگر چشمی سفید بود نشاندهنده تخلیه کامل باطریست؛ اگر چشمی سیاه رنگ بود باطری نیاز به شارژ دارد.
باطری عبارت است از وسیله ای که در آن بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی انرژی الکتریکی ذخیره شده تا در صورت نیاز قابل استفاده باشد. باطری بر اساس ظرفیت با واحد آمپر ساعت و همچنین ولتاژ واحد ولت شناخته می شود، مثلاً باطری اتومبیل ۱۲V و ۶۰A یعنی ۱۲ ولت و ۶۰ آمپر می باشد.
باطری را باید با توجه به نوع اتومبیل انتخاب نمود، انتخاب بی قاعده باطری باعث خرابی و لطمه زدن به کلیه قطعات برقی و الکترونیکی اتومبیل خواهد شد. شما می توانید با شناخت جزئیات باطری، حداکثر استفاده را از آن داشته باشید.
آب باطری:
مایع داخل باطری را الکترولیت می نامند. الکترولیت ترکیبی از اسید سولفوریک رقیق و آب مقطر است. (اغلب ۷۰ درصد آب مقطر و ۳۰ درصد اسید سولفوریک می باشد.) اگر اسید از حد مذکور کمتر شود الکترولیت حالت تلخی و سوزش خود را از دست می دهد که در اصطلاح می گویند آب باطری شیرین شده است. در چنین مواقعی در شب، زمانی که به موتور گاز داده می شود چراغ ها نور عادی دارند و اگر گاز داده نشود کم نور می شوند.
آب باطری باید روی صفحه های داخل باطری را کاملاً بپوشاند در غیر این صورت صفحه ها در مجاورت هوا قرار گرفته و اکسیده (فاسد) می شوند. مایع باید در حدود بیش از یک سانتی متر روی صفحات را بگیرد. در صورت کمبود، باید آب مقطر اضافه نمود نه اسید. استفاده از اسید سولفوریک برای باطری باید بوسیله متخصص و باطری ساز انجام شود؛ زیرا سوزنده و خطرناک است و باید رقیق شود.
هرگز نباید آب معمولی در داخل باطری ریخت و در صورت لزوم از آب جوشیده باید استفاده نمود.
علائم خرابی باطری :
یکی از علائم خرابی باطری این است که هنگام استارت زدن، باطری نتواند استارت را به حرکت در آورد. علامت دیگر کم شدن پی در پی آب خانه های باطری است. نشانه سوم هم شیرین شدن آب باطری است.
آزمایش باطری :
برای آزمایش باطری بهتر است که این کار را به شخصی که مهارت در این زمینه دارد سپرد. باید تست باطری با دستگاه استاندارد صورت گیرد زیرا اسید داخل باطری خطرناک بوده و احتمال آسیب زدگی را دارد.
باطری اتمی (خشک) :
باطری اتمی به باطری هایی که صفحات داخل آن قبل از ساخت، شارژ شده و به صورت دسته صفحه در آمده و در نهایت با مونتاژ، شکل نهایی خود را پیدا می کند، گفته می شود. باطری های اتمی یا خشک نیاز به بازدید و نگهداری کمتری نسبت به باطری های اسیدی دارند و معمولاً روی آنها چشمی تعبیه شده است. این چشمی نشان دهنده سه رنگ قهوه ای، سبز و سفید می باشد.
۱-اگر چشمی رنگ سبز را نشان دهد به این معنی است که باطری سالم و شارژ است.
۲- اگر رنگ مشکی را نشان دهد یعنی باطری سالم ولی دشارژ است.
۳- اگر رنگ سفید را نشان دهد یعنی باطری خراب و دشارژ است و نیاز به تعویض دارد.
تشخیص قطب مثبت از منفی :
شناختن قطبین باطری از این نظر اهمیت دارد که اگر در موقع نصب باطری جای دو قطب اشتباه شود باعث خرابی صفحه های باطری می شود.
۱- قطب مثبت با علامت بعلاوه (+) یا P و رنگ قرمز مشخص می شود و قطب منفی با علامت منفی (-) یا N و رنگ های مشکی یا آبی مشخص می گردد.
۲- چنانچه کابل قطب مثبت را تعقیب کرده، باید به استارت وصل شده باشد و سیم قطب منفی که معمولاً ضخیم تر است به بدنه اتاق یا شاسی اتومبیل متصل است.
۳- رنگ صفحات مثبت باطری به رنگ قهوه ای و رنگ صفحات منفی به رنگ خاکستری است. جنس صفحات مثبت از اکسید سرب و جنس صفحات منفی از هیدرو اکسید سرب می باشد و به همین علت اسید سولفوریک صفحات باطری را از بین نمی برد.
نکته: (به چراغ ها زیاد نمیشود اعتماد کرد) .
نگهداری باطری :
عمر باطری معمولاً ۱ تا ۳ سال می باشد اما این میزان عمر بستگی به عواملی دارد:
۱-هنگام استارت زدن نباید مدت زمان استارت از ۱۵ تا ۳۰ ثانیه بیشتر باشد. در غیر این صورت باطری خیلی زود فرسوده می شود.
۲- سطح خارجی باطری باید تمیز باشد و برای جلوگیری از اتصال قطبین که در هوای مرطوب انجام می شود باید با مقدار کمی گریس آغشته کرد. در غیر این صورت نیروی باطری کم می شود یا استارت نمی زند.
۳- برای جلوگیری از سولفاته زدن قطب های باطری به آنها گریس بمالید.
۴- باطری که دارای مایع الکترولیت است را نباید به حال خود رها کرد. باید حداقل هفته ای یکبار بوسیله دستگاه یا با کار کردن دینام اتومبیل، شارژ شود.
۵- حتماً روی صفحات داخل خانه های باطری، آب (الکترولیت) گرفته باشد و حداقل سالی دو بار بخصوص ابتدای زمستان غلظت اسید اندازه گردد.
۶- هنگام باز و بستن باطری باید پیچ بست ها را کاملاً باز کرد تا به راحتی بست باطری، از قطب باطری خارج شود و نباید با انبردست و یا وسائل دیگر بست را خارج کرد. همچنین هرگز نباید ضربه به قطب های باطری وارد شود چون موجب قطع اتصالات داخل باطری می شود.
۷- استفاده زیاد از چراغ ها، رادیو، ضبط و پخش، کم کار کردن اتومبیل و روشن کردن های مکرر موتور که هر بار نیاز به زدن استارت باشد، موجب خالی شدن باطری می گردد.
۸- از مسدود شدن سوراخ های تعبیه شده روی درب باطری جلوگیری نمایید. زیرا در غیر این صورت در اثر تراکم گاز هیدروژن داخل آن، امکان ترکیدن باطری بسیار زیاد است.
۹- باطری در محل نصب باید محکم بسته شود تا در تکان های شدید که به آن وارد می شود، باعث ریزش خمیر صفحات آن نگردد.
۱۰- در زمان اتصال باطری به باطری دو اتومبیل، از سیستم صوتی استفاده نکنید.
و یک نکته ی مهم دیگر این است که در زمان روشن بودن موتور اتومبیل، دینام به تولید برق می پردازد و این برق تولیدی به قطعات مصرف کننده رسیده و آنها استفاده می کنند. اما در زمان خاموش بودن موتور، برق مصرفی هر کدام از لوازم الکتریکی توسط باطری تامین می گردد و از آنجا که عمر باطری های اتمی به تعداد دفعات شارژ و دشارژ شدنشان تعیین می گردد، بنابراین استفاده از لوازم برقی در زمان خاموش بودن موتور باعث کاهش عمر باطری می گردد. برای جلوگیری از کاهش عمر مفید باطری باید از قطعات برقی در زمان خاموش بودن اتومبیل استفاده نکرده و یا کمتر استفاده کنیم و در زمان استارت زدن، وسائل برقی نظیر چراغ های جلو و قطعات دیگر را خاموش کنید تا هم استارت با قدرت بیشتر عمل کرده و هم عمر باطری افزایش یابد.
رفع عیب باطری :
۱- اگر سطح اسید از حد لازم کمتر باشد: علت آن شارژ بیش از حد لازم بوده و آب و اسید آن تبخیر شده است، که در این صورت باید به باطری، آب مقطر اضافه شود.
۲- اسید از درب باطری بیرون می ریزد: علت آن این است که ولتاژ بیش از حد زیاد است و یا سطح اسید بالاتر از حد لازم است، که در این حالت باید اضافی آن کم شود و یا آفتامات را کنترل و بررسی کنید تا از سالم بودن آن اطمینان حاصل نمایید.
۳- وزن اسید در محلول بالا است: علت آن ریختن اسید اضافی در باطری است که باید تنظیم اسید در باطری صورت گیرد.
۴- وزن اسید در محلول پایین است: که علت آن نقص فنی دینام یا وجود اتصال در کابل ها و یا خالی بودن باطری است. برای رفع عیب باید دینام امتحان گردد، سیم کشی بررسی شود و یا باطری شارژ گردد.
۵- اگر باطری به اندازه کافی شارژ نشود: علت آن شل بودن تسمه دینام و یا اشکال داشتن دینام یا کابل های باطری است که باید تسمه را محکم کنید و یا رله ولتاژ را تعویض نمایید یا کابل های آن را محکم ببندید.
۶- مقدار شارژ بیش از حد لازم باشد: رله آفتامات دینام ایراد دارد، که باید امتحان شود و در صورت لزوم تعویض گردد.
۷- توان باطری کم شده: که امکان شل بودن بست های باطری و سولفاته زدن باطری می باشد.
۸- اگر باطری به تدریج و کم کم خالی (دشارژ) شود: یا در سیم کشی اتصالی ضعیف وجود دارد یا صفحات باطری در حال خرابی است. اگر ناگهان و یک مرتبه خالی شود در سیم کشی اتصالی قوی است و یا صفحات داخل باطری اتصالی دارند. که در هر دو حالت فوراً باید رفع نقص شود.
۹- همیشه در زمان استارت پای خود را روی کلاچ قرار دهید تا ارتباط بین موتور و گیربکس قطع شود و نیروی استارت فقط صرف گرداندن موتور شود.
نحوه صحیح باطری به باطری :
اگر در زمان استارت زدن، صدایی از استارت به گوش نرسد و همچنین وسائل برقی اتومبیل کار نکند و یا ضعیف کار کنند نشانه دشارژ شدن باطری خواهد بود. برای شارژ باطری می توان عمل باطری به باطری را انجام داد. به این ترتیب که قطب مثبت باطری شما به مثبت باطری کمکی و قطب منفی باطری شما به منفی باطری کمکی و یا به بدنه بدون رنگ اتومبیل کمکی زده شود، توجه شود بهتر است اتومبیل کمکی روشن باشد.
برای چند دقیقه صبر کنید و سپس استارت بزنید تا اتومبیل شما روشن شود. سپس کابل های کمکی را جدا کنید. ترتیب جدا کردن درست معکوس ترتیب اتصال کابل های کمکی می باشد. (اول منفی و بعد مثبت) ضمناً توجه گردد که باطری کمکی ولتاژ یکسان با باطری شما داشته باشد.
نکته ایمنی :
همیشه برای باز کردن باطری از روی اتومبیل، ابتدا بست قطب منفی باطری را باز کنید. در غیر این صورت آچار در دست شما به هر جا اتصال کند، احتمال جرقه زدن می رود.
زمان مناسب برای تعویض باطری خودرو، اسیدی بخریم یا خشک؟
همه ما بارها شاهد استارت زدن خودرو در لحظات حساس و مورد نیاز بوده ایم، یک باطری نو و کاملا سالم خروجی شدت جریانی حدود ۵۰ تا ۷۰ آمپر را تولید کند.
زمانی که این مقدار آمپر به استارتر موتور خودرو وارد میشود، پیشرانه به سرعت و راحتی روشن می شود؛ اما زمانی که عمر مفید باطری به پایان برسد، میل لنگ دیگر نخواهد چرخید و این نشان دهنده پایان عمر باطری اتومبیل شماست.
یک باطری معمولی بین ۱ تا ۳ سال عمر می کند، اما برای احتیاط توصیه می شود که پس از گذشت از ۲ سال، حتی در صورت استارت خوردن روزانه و طبیعی آن را تعویض کنید تا از آسیب های احتمالی جلوگیری شود.
یک باطری سربی اسیدی معمولی از تعداد صفحه ی سربی که به صورت لایه لایه در کنار یکدیگر قرار گرفته اند تشکیل شده که مجموعه آن ها در محلول آب و اسید سولفوریک قرار دارند. در شرایطی همچون گرما و سرمای زیاد و لرزش های ممتد که در بیشتر جاده های کشور شاهد آن هستیم وضعیت شیمایی باطری تغرر کرده و عمر مفید آن کاهش می یابد .
یکی دیگر از دلایل مهم در رابطه با کم شدن عمر باطری ها سفر های کوتاه مدت است چرا که در طول رانندگی به دلیل کافی نبود زمان، باطری خودرو به شکل کامل شارژ نمی شوند و پدیده ی لایه لایه شدن اسیدی سریعتر رخ می دهد.
از این رو به طور کلی استفاده از ماشین برای مسافت های کوتاه توصیه نمی شود و خودروهایی که به این شکل مورد استفاه قرار می گیرند معمولا با سرعت و شدت بیشتری نسبت به سایر خودروها فرسوده می شوند.
در مورد باطری های اصطلاحا معمولی (اسیدی) بهتر است هر چند هفته یکبار میزان آب باطری را چک کرده و نسبت به تنظیم آن به وسیله آب مقطر اقدام نمایید.
در باطری های اصطلاحا خشک، نیاز کمتری به مراقبت دائمی وجود دارد و رنگ نشانگر نصب شده روی باطری می تواند وضعیت باطری را با دقت نسبتا خوبی نشان دهد، اما مشکل این باطری ها این است که متاسفانه به شکل ناگهانی از کار می افتند و ممکن است شما را در وضعیت نامناسبی قرار دهند.
اما باطری های اسیدی اینگونه نیستند و به تدریج ضعیف می شوند، از این رو راننده می تواند از روی ضعیف شدن استارت خودرو، پایان یافتن عمر باطری را پیش بینی کند.
بنابراین باطری های اسیدی به نگهداری بیشتری نیازمندند اما کمتر ممکن است شما را شوکه کنند و از سوی دیگر ارزان قیمت تر هستند، از این رو اگر اهل گذر به مناطق دور افتاده هستید و با شانس در راه ماندن مواجه اید، بهتر است یا نسبت به تعویض زود هنگام باطری خشک اقدام کنید و یا از باطری های اسیدی استفاده کنید.
به هرحال در صورت قدیمی بودن باطری خودرو، حداقل اقدام این است که کابل های مربوط به شارژ باطری را همراه خود داشته باشید تا در صورت استارت نخوردن ناگهانی خودرو، بتوان مجددا موتور را روشن کرد.